Siirry sisältöön

14/9

Teams 14.9.2022 klo 13.00-14.30

Kiertotalous yhteistyön moottorina

Tervetuloa kuulemaan, mitä kiertotaloudessa tapahtuu maailmalla Suomen toimesta ja minkälaisia mahdollisuuksia alalla on tulossa. Keskustelemme, miten voimme hyödyntää Maailman kiertotalousfoorumia viennin edistämisessä niin globaalisti kuin Afrikassa.

Suomenkielinen infotilaisuus järjestetään keskiviikkona 14.9.2022 kello 13.00 MS Teams-linkin kautta.

Ohjelma

Tilaisuuden avaus

OSA 1 – Maailman kiertotalousfoorumi, WCEF
Maailman kiertotalousfoorumi, WCEF2022 ja WCEF2023, Sitra
WCEF-studiot, Sitra
WCEF-sivutilaisuus Ghanassa, Business Finland
Q&A


OSA 2 Suomen muu toiminta kiertotalouden alalla rahoituksen näkökulmasta
Bio Circular –Programme and Dev Plat, Business Finland
Investoinnit kiertotalouteen Afrikassa - mahdollisuudet ja esimerkit, Finnfund
Circular Economy in Africa and the African Circular Economy Facility; African Development Bank
Q&A

Taustaa

Maailman kiertotalousfoorumi WCEF järjestetään ensimmäistä kertaa Afrikan mantereella joulukuussa 2022. Tapahtuman isäntäorganisaatioina toimivat Afrikan kiertotalousallianssi ACEA, Afrikan kiertotalousverkosto ACEN, Ruandan ympäristöministeriö sekä Suomen itsenäisyyden juhlarahasto Sitra. Ulkoministeriö tukee WCEF:n toteuttamista.
Päätapahtuma pidetään Kigalissa, Ruandassa, ja sinne odotetaan saapuvan 400-500 vierasta eri puolilta Afrikkaa ja maailmaa. Lisäksi järjestetään 5 valmistelevaa kiertotalousaiheista työpajaa lokakuussa 2022 ja pienempiä WCEF-studiota eri puolilla Afrikkaa samaan aikaan päätapahtuman kanssa.

WCEF tuo globaalin kiertotalousyhteisön ja Afrikan kiertotalousjohtajat yhteen rakentamaan pohjaa mantereen kiertotaloussiirtymälle.

ACEF – viisivuotinen kiertotalousohjelma vauhdittaa kiertotaloussiirtymää Afrikassa

Afrikan kehityspankki (AfDB) perusti huhtikuussa 2022 Suomen ja Pohjoismaisen kehitysrahaston rahoituksella temaattisen kiertotalousrahaston, African Circular Economy Facility (ACEF), tukeakseen Afrikan maiden liiketoimintaympäristöjen kehittämistä kiertotalouden periaatteiden mukaisesti. Rahaston tavoitteena on edistää sekä kiertotaloutta tukevan sääntelykehikon luomista että konkreettisia pienten ja keskisuurten yritysten kiertotaloutta edistäviä hankkeita. ACEF:n kautta tuetaan myös Afrikan kiertotalousallianssin (ACEA) sihteeristön työtä. Rahasto päässee kunnolla vauhtiin syksyllä 2022.

Suomen rahoittama kiertotalouden erityisasiantuntija Elisa Luotonen aloitti huhtikuussa Afrikan kehityspankissa vihreän talouden ja ilmastonmuutoksen yksikössä. Hän toimii keskeisessä asemassa niin ACEF:issa kuin ACEA:ssa.
ACEF:in kautta Suomi pyrkii edistämään yhteistyötä Suomen Afrikassa olevien suurlähetystöjen ja AfDB:n maa- ja aluetoimistojen kanssa kiertotalouden ja viennin edistämiseksi.

Tervetuloa!

Lisätietoja WCEF:stä ja ACEF:sta

WCEF2022: Mika Sulkinoja, mika.sulkinoja(at)sitra.fi, tai Reetta Kohonen, reetta.kohonen(at)sitra.fi
ACEF: Petri Wanner, petri.wanner(at)formin.fi tai Elisa Luotonen, e.luotonen(at)afdb.org