Valmistaudu brexitiin

Britannian EU-erosta aiheutuu seurauksia kansalaisille, yrityksille ja viranomaisille sekä Britanniassa että EU:ssa.
Palvelut yrityksille » Brexitiin valmistautuminen

Tutustu Brexit-tietoaineistoon

Team Finland -verkoston toimijat ja moni muu yritysten vientiasioiden parissa työskentelevä organisaatio on julkaissut tietopaketteja brexitistä. Tutustu aineistoon.

Tälle sivuille on koottu laajasti tietoa ja lähteitä Britannian EU-eron eli brexitin mahdollisista vaikutuksista Iso-Britannian kanssa toimiviin suomalaisyrityksiin Team Finland -verkoston toimijoiden toimialueilla.

Ison-Britannian oli määrä erota EU:sta 31.10.2019, mutta Eurooppa-neuvosto on myöntänyt Britannialle eropäivän lykkäystä 31.1.2020 saakka.

Valtioneuvoston kanslia

VNK:n sivuilla on  laajasti tietoa neuvotteluprosessista, erosopimuksesta ja siitä, kuinka Britannian ja Suomen kansalaisten ja yritysten on varauduttava mahdolliseen sopimuksettomaan eroon.

Ulkoministeriö

Ulkoministeriön toimialaan kuuluu kauppapolitiikkaa, ulko- ja turvallisuuspolitiikkaa, sekä kehityspolitiikkaa ja konsulipalveluja koskevat kysymykset. Huomioithan, että Britanniaan matkustamiseen liittyviin kysymyksiin vastaa Ison-Britannian Suomen-suurlähetystö: info.helsinki@fco.gov.uk

Business Finland

Business Finland edistää suomalaisyritysten kasvua ja kansainvälistymistä, edistää matkailuelinkeinoa ja houkuttelee investointeja Suomeen. Brexit vaikuttaa kaikkiin nähin toimintoihin.

Suomen Yrittäjät

Suomen yrittäjät ovat laatineet laajan listauksen asioista ja linkeistä kuinka valmistautua Brexitiin.

EK

Elinkeinoelämän keskusliitto EK koostaa uutisia brexitistä.

Patentti- ja rekisterihallitus PRH

Tietoa miten brexit vaikuttaa kaupparekisteriin, tavaramerkkehin, mallisuojaan, patentteihin ja tilintarkastusalaan. 

Tulli

Tullin infosivut brexitistä yrityksille

Tukes

Brexitin vaikutukset yrityksiin (kemikaalit, kosmetiikka, tuotteet, kasvinsuojeluaineet)

Vero

Verohallinnon ohjeissa kerrotaan Brexitin vaikutuksista veroasioihin. Seuraukset ovat erilaiset riippuen siitä, eroaako Britannia EU:sta ilman sopimusta vai syntyykö erosta sopimus.

Maahanmuuttovirasto (Migri)

Ohjeita ja tiedotteita mm. oleskeluoikeuden rekisteröimisestä.

Sisäministeriö

Sisäministeriön sivuilla on yleisesti tietoa myös oleskeluoikeuksista. 

Britannian EU-ero

Britanniassa järjestettiin 23.6.2016 kansanäänestys maan EU-jäsenyydestä. Britit äänestivät siitä, tulisiko Ison-Britannian pysyä Euroopan unionin jäsenenä vai irtautua siitä. Äänestäjistä 52 % äänesti Euroopan unionista eroamisen puolesta ja 48 % EU-jäsenyyden puolesta. 

Eroneuvottelut aloitettiin kesäkuussa 2017. Alustavaa kahden vuoden neuvotteluaikaa voidaan tarvittaessa pidentää kaikkien jäsenmaiden suostumuksella yhteisymmärryksessä Britannian kanssa.

Eurooppa-neuvosto hyväksyi erosopimuksen 25.11.2018. Sopimuksen tekeminen edellyttää Euroopan parlamentin hyväksyntää. Myös brittiparlamentin pitää hyväksyä erosopimus.

EU-ero voi tapahtua vielä kahdella eri vaihtoehtoisella tavalla: sopimuksella, johon liittyy vähintään 31.12.2020 kestävä siirtymäaika tai sopimuksettomalla erolla (ns. hard brexit).