Siirry sisältöön

Tutustu Brexit-tietoaineistoon

Team Finland -verkoston toimijat ja moni muu yritysten vientiasioiden parissa työskentelevä organisaatio on julkaissut tietopaketteja brexitistä. Tutustu aineistoon.

Tälle sivuille on koottu laajasti tietoa ja lähteitä Britannian EU-eron eli brexitin vaikutuksista Iso-Britannian kanssa toimiviin suomalaisyrityksiin Team Finland -verkoston toimijoiden toimialueilla.

Ison-Britannian oli määrä erota EU:sta 31.10.2019, mutta Eurooppa-neuvosto myönsi Britannialle eropäivän lykkäystä 31.1.2020 saakka. Ero astui voimaan 1.2.2020 lukien. Syntynyttä erosopimusta alettiin soveltaa 1.1.2021 alkaen.

Valtioneuvoston kanslia

VNK:n sivuilla on  laajasti tietoa neuvotteluprosessista ja erosopimuksesta sekä brexitin vaikutuksista kansalaisiin ja yrityksiin.

Ulkoministeriö

Ulkoministeriön toimialaan kuuluu kauppapolitiikkaa, ulko- ja turvallisuuspolitiikkaa, sekä kehityspolitiikkaa ja konsulipalveluja koskevat kysymykset. Huomioithan, että Britanniaan matkustamiseen liittyviin kysymyksiin vastaa Ison-Britannian Suomen-suurlähetystö: info.helsinki@fco.gov.uk

Business Finland

Business Finland edistää suomalaisyritysten kasvua ja kansainvälistymistä, edistää matkailuelinkeinoa ja houkuttelee investointeja Suomeen. Brexit vaikuttaa kaikkiin nähin toimintoihin.

Suomen Yrittäjät

Suomen yrittäjät ovat laatineet laajan listauksen brexit-tiedosta.

EK

Elinkeinoelämän keskusliitto EK on koostanut uutisia brexitistä mm. kauppapolitiikka-kategorian alle.

Patentti- ja rekisterihallitus PRH

Tietoa miten brexit vaikuttaa kaupparekisteriin, tavaramerkkehin, mallisuojaan, patentteihin ja tilintarkastusalaan. 

Tulli

Tullin infosivut brexitistä yrityksille

Tukes

Brexitin vaikutukset yrityksiin (kemikaalit, kosmetiikka, tuotteet, kasvinsuojeluaineet)

Vero

Verohallinnon ohjeissa kerrotaan Brexitin vaikutuksista veroasioihin.

Maahanmuuttovirasto (Migri)

Ohjeita ja tiedotteita mm. oleskeluoikeuden rekisteröimisestä.

Sisäministeriö

Sisäministeriön sivuilla on yleisesti tietoa myös oleskeluoikeuksista. 

Britannian EU-ero

Britanniassa järjestettiin 23.6.2016 kansanäänestys maan EU-jäsenyydestä. Britit äänestivät siitä, tulisiko Ison-Britannian pysyä Euroopan unionin jäsenenä vai irtautua siitä. Äänestäjistä 52 % äänesti Euroopan unionista eroamisen puolesta ja 48 % EU-jäsenyyden puolesta. 

Britannian EU-ero astui voimaan 1.2.2020. Erosopimuksen myötä alkoi vuoden 2020 loppuun kestänyt siirtymäkausi, jonka aikana Britannialla oli kaikki jäsenvaltion oikeudet ja velvollisuudet.  EU:n puolesta neuvotellut Euroopan komissio sekä Britannia saivat tulevaa suhdetta koskevat neuvottelut päätökseen 24.12.2020. Sopimuksen hyväksymisprosessi käynnistyi Suomessa ja muissa EU-maissa välittömästi. EU ja Britannia pyrkivät siihen, että sopimusta voidaan soveltaa 1.1.2021 alkaen.